Tentbed en bonkgedrag, een evaluatie | Nieuws | Barry Emons

Tentbed en bonkgedrag, een evaluatie

Een tentbed is de logische aanvulling op een gepolsterd bed met hoge omranding. De gepolsterde bedden kwamen begin jaren 80 op de markt. Een normaal zorgbed met bedhekken voldeed namelijk vaak niet met als gevolg, sedatie en vrijheid beperkende maatregelen. Een gepolsterd bed met hoge omranding bracht  in heel veel situaties rust, geborgenheid en bovenal veiligheid..

In 2009 en 2010 voerden we de eerste gesprekken  met een team van Cello over de ontwikkeling van een tentbed. Cliënten met bonkgedrag hebben door de polstering in een hoog bed geen zichtbare kwetsuren maar hebben ze dit inwendig wel? 

We startten de ontwikkeling van een tentbed  met deze 3 vragen voor ogen: 

  1. Kan een tentbed het gedrag van mensen die bonken met diverse ledematen functioneel en veilig aan?
  2. Heeft het tentbed effect op bonkgedrag (frequentie, duur intensiteit)?
  3. Is er verandering merkbaar in ander gedrag binnen en buiten het bed.

Vragen rondom ergonomie, beknelling, ventilatie etc. werden én worden in elk ontwikkel traject standaard meegenomen.

Eerste resultaten
Na een gezamenlijk ontwikkeltraject is onder toezicht de eerste proefmaand ingegaan met een SoftFit tentbed. Het bed kon de impact van de cliënt prima aan, het bonken had veel minder effect dan in een houten bed met polstering. De frequentie van het zoeken naar weerstand leek in de eerste week af te nemen evenals de duur. We konden niet zeggen of dit toe te wijzen was aan de nieuwe omgeving of doordat de weerstand van een doek niet voldoende was om de drang te bevredigen. Later in de maand nam de frequentie echter ook niet toe.

Vervolgvraag was uiteraard;  kan de drang tot zoeken naar weerstand ook over gaan of is het slechts uitstel?  Het team wilde uiteraard ook zien of het zoeken naar weerstand toenam in de tijd dat de cliënt niet in  bed lag. Dat bleek verrassend genoeg niet het geval, de behoefte werd dus niet opgespaard. Dit kon uiteraard ook te maken hebben met betere nachtrust.

Sociaal gezien was er ook een voordeel van het gebruik van tentbedden. Het voorheen dreunende geluid van bonken werd door de tent namelijk geëlimineerd. De rust op de afdeling voor andere bewoners en verzorging bleek een verademing.

Vervolg ervaringen
Bij de eerste 20 bedden die in 2011 zijn uitgeleverd is de evaluatie vervolgd. In enkele gevallen nam het bonkgedrag niet af. De drang naar weerstand bleef gelijk in frequentie, alleen de duur nam af. Bij het overgrote meerderheid van de cliënten zagen we een gelijkwaardig beeld als bij het eerste bed. Voor sommige cliënten was het effect van het bed niet persé toe te wijzen aan de constructie met doek. Een aantal is van een regulier zorgbed direct naar een tentbed gegaan als gevolg van “Ban de Band”. De geborgenheid van een eigen omgeving kan net zo goed het effect hebben veroorzaakt.

Huidige situatie
Inmiddels zijn honderden tentbedden geplaatst in de gehandicapten- en verpleeghuiszorg. Deze hebben hun functie net zo goed bij ander gedrag of epilepsie bewezen. De impact van een beweging wordt door de doekconstructie geneutraliseerd. Een wetenschappelijk onderzoek is niet uitgevoerd, dan moeten meer variabelen worden uitgesloten. Maar de ervaringen dat de drang tot bonkgedrag niet wordt “opgespaard” zijn evident.

Kijk voor tentbedden op www.veiligbed.nl onder de categorie Soft&Safe

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Verwante artikelen
4844703B42AC916539D9D3ACC0B150B4 SoftFit 90 x 200 cm, omranding 140 cm hoog...
€ 6.681,70
€ 6.130,00 Excl. BTW
5266038A4D61472A419EEA9AF4AADB80 SoftFit Low Entry 90 x 200 cm, omranding 160 cm...
€ 10.022,55
€ 9.195,00 Excl. BTW
27182FBE9B89427A927B5084213BCC42 SoftFit Plus 90 x 200 cm, omranding 140 cm hoog...
€ 8.169,55
€ 7.495,00 Excl. BTW